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The following information is provided to assist districts in the budgeting of the Students Special Needs Funding appropriated by the Legislature in the Second Extraordinary Session of 2003.  

These answers are based on Act 59 of the Second Extraordinary Session of 2003 and the Rules Governing the Distribution of State Foundation Aid and Student Special Needs Funding for School Year 2004-2005 and Additional Teacher Pay (Rule).

The following are the requirements for NSLA funding, which are inherent to any use of NSLA funds:

Specifically for NSLA funding, every school district is required to provide a research based program(s) or purpose(s) for students eligible for NSLA funding for improving instruction and increasing academic achievement of those students (Rule, Section 6.03).  Furthermore, NSLA funding shall be expended for eligible program(s) or purpose(s) that are research-based and aligned to the Arkansas Content Standards for improving instruction and increasing achievement of NSLA identified students at risk of not meeting challenging academic standards either existing or new (Rule, Section 6.05).  It can be presumed that a district’s use of NSLA funds will be evaluated by improvements in academic performance.

If a district meets these requirements, NSLA funds can be used for salaries that exceed the minimum salary requirements in Act 74 of the Second Extraordinary Session of 2003 (Rule 6.04), or for positions that exceed the minimums required by the Standards of Accreditation.

QUESTIONS:

National School Lunch Act (NSLA)

1.
Can assistant principals be hired with NSLA funds, if assistant principals are not required
by standards?
No.  NSLA funds are to be used for positions that are specifically tied to school improvement.  The duties of an Assistant Principal usually address issues such as discipline and therefore do not qualify.

2.
What can be funded for Parent Education with NSLA?

NSLA funds may be used to support the requirements of Act 603 of 2003, which requires all districts to implement Parent Involvement Programs.  See Director’s Memo SI-04-004 and SI-04-012 for more information.

3.
Can software be bought with NSLA funds?

Yes, software that supports improving instruction and increasing achievement may be purchased with NSLA funds.
4.
Can NSLA funds be used to buy lab furniture in order to use technology?

Yes, Rule Section 6.05.13 allows NSLA funds to be used for obtaining materials, supplies, and equipment, including technology, used in approved instructional programs or for approved purposes.

5.
Can stipends be paid to teachers from NSLA funds?

If the district meets the requirements for NSLA funding, stipends may be paid from NSLA funds.  The stipend must be in excess of the teacher contract, for either additional hours or extended number of days.  Districts are encouraged to maintain documentation of this for audit purposes.  

6.
Can substitutes be paid with NSLA funds when teachers are in training?

Yes.
7.
Can school nurses be hired with NSLA funds?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding and the minimums required by law, the district may hire a school nurse with NSLA funds.  Rule Section 6.05.8 allows the district to employ certified counselors, licensed social workers, and/or nurses. 

8.
Can the district fund a technology coordinator with NSLA funds?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to employ a technology coordinator.

9.
Can the district charge the balance of salary above the minimum of counselors and/or librarians to NSLA funds?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding and the counselors and/or librarians duties are specifically tied to school improvement, the district may use NSLA funds to pay either the part of the salary above the minimum salary schedule, the salary for the portion of the position that exceeds the minimum required by the Standards of Accreditation, or the salary for the number of days exceeding 190. 

10.
Can NSLA funds be used for the teacher salary schedule for the amount above the required $27,500 on the Bachelor scale and the $31,625 on the Masters?  Example: if your salary schedule begins at $28,000 BA, can the $500 above $27,500 be funded from free and reduced funds?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to pay the part of the salary that exceeds the minimum salary schedule.
11.
Elementary music is required by a certified person in 2005-2006.  If the district hires a fully certified/qualified elementary music teacher for the 2004-2005 school year, can this salary be funded through NSLA funds since this employee would be above the standards mandated for 2004-2005?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to pay the salary for a position that exceeds the minimum required by the Standards of Accreditation.

12.
Can a technology technician be funded from NSLA funds?  This person does not teach any classes.  The technician only repairs and installs equipment.

No.  This employee’s duties are not directly related to providing a research based program(s) or purpose(s) for improving instruction and increasing academic achievement.
13.
Can NSLA funds be used to lower the number of students below the standards required?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to pay the salary for a position that exceeds the minimum required by the Standards of Accreditation.  

14.
Can the salaries for employees already contracted with the school be budgeted under the NSLA codes? Example: Technology coordinator, teacher aides, tutors.

If the district has provided a research based program(s) or purpose(s) for students eligible for NSLA funding for improving instruction and increasing academic achievement, and NSLA funding is expended for eligible program(s) or purpose(s) that are aligned to the Arkansas Content Standards for improving instruction and increasing achievement of NSLA identified students (Rule, Section 6.05), then NSLA funds can be used for positions that exceed the minimums required by the Standards of Accreditation.
15.
Can the salaries for teachers already contracted with the school be budgeted under the NSLA codes, as long as they meet the minimum salary schedule?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding and its salaries exceed the minimum salary requirements in Act 74 of the Second Extraordinary Session of 2003, the district may use NSLA funds to pay the salaries for teachers already contracted.
16.
Can an employee’s travel like meals, mileage, etc. plus the registration for the workshop or conference be coded to the NSLA?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to pay travel expenditures for programs that employ research-based methods and strategies (Rule Section 6.05.11).  Professional Development Funding may also be used to pay for these expenses.

17.
Can NSLA funds be used for a general pay raise for certified staff if the district’s salary schedule already exceeds the state’s minimum requirements?

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to pay for a general pay raise for certified staff.  NSLA funds may also be used to pay for the salaries of classified staff who are directly involved in improving instruction.
Professional Development Funds

18.
Can a curriculum specialist be hired out of staff development funds?

No.  The Rule (Section 7.02) allows Professional Development Funding to be used for employing literacy, mathematics, or science coaches.  However, NSLA funds may be used to employ a curriculum specialist (Rule, Section 6.05.9), if all other requirements have been met.
19.
Can a district use Professional Development funds for the following:

a.  Math coach’s stipend and mileage for summer inservice?  

Yes
b. To reimburse the math coach’s course work (she paid for the courses in May and took the courses in June and July)? 

 Yes

c. To reimburse the cost of books and materials purchased by a reading teacher involved in Reading to Learn (Literacy Lab) inservice this summer?  

Yes
d.  Stipend and Mileage for this in-service?


Yes

e.  When can districts start using these funds?  


Beginning July 1, 2004

f. Can these reimbursements be made now?  

     Yes
g.  If so, what will the code for these funds be?  

     Revenue code 32256, SOF code 223
General Questions

20.
What type of evaluation must be used to evaluate the effectiveness of the program?

Student achievement will be used to evaluate the use of NSLA, ELL and ALE funds, including growth, performance, and Adequate Yearly Progress.  Districts will be responsible for maintaining documentation.  Evidence of program effectiveness must be included in the district’s and/or school’s Arkansas Comprehensive School Improvement Plan (ACSIP).

21.
Does each category of student special needs funding have to be included in the ACSIP?

Yes.
22.
Can NSLA funding be used to pay for ALE expenses? 

Yes, if the district meets the requirements for NSLA funding, the district may use NSLA funds to pay for ALE expenses (Rule, Section 8.0).  For coding purposes, the ALE expenditures should be coded under the NSLA SOF code.
23.
How can a district spend a carry over of Poverty Index funds?

A district should spend the Poverty Index funds as proposed in the Plan that was approved by the ADE at the time the funds were distributed.  These expenditures will be included in the district’s ACSIP and should be coded to the Poverty Index funds SOF 369.

24.Can transportation salaries, buses and fuel be budgeted under NSLA codes?

No, unless the activity is specifically tied to improving instruction and increasing the academic achievement of students eligible for NSLA funding, including intervention and/or prevention services, such as, summer school and before/after school programs.

25. Can the replacement of old carpet in our Elementary school be taken from the NSLA funds? 

No.
26. Can a district purchase an existing building or land using NSLA funds? 

No.
27. Can a district purchase a video security camera with NSLA funds? 

No.
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