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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS CONCERNING

SPECIAL EDUCATION CATASTROPHIC OCCURRENCES

FY 2006-07

1.  What type of student qualifies as a Catastrophic Occurrence?

The Catastrophic Occurrences Program provides student-specific reimbursement for a student with disabilities whose special education and related services costs are:

· unduly expensive

· extraordinary, or

· beyond the routine and normal costs associated with special education and related services (A.C.A. §6-20-2303)


Experience in Arkansas and nationally indicates that the type of student MOST LIKELY to meet this standard is a student with severe and profound impairments in a number of functional domains.

2.  What costs are allowable for Catastrophic Occurrences reimbursement?

Reimbursable costs are those deemed not to have been necessary (i.e., routine and normal) except for the purpose of providing individualized special education and related services and supports for the specific Catastrophic Occurrences student. Examples would include a 1:1 teacher needed specifically for the student, specific assistive technology, and specialized medical care and treatment. Costs must be justified and documented on the basis of valid IEP services delivered by qualified personnel.


3.  Is technical assistance available to my district for help in identifying appropriate programming and costs for a student I have determined meets the definition of a Catastrophic Occurrences student?
If you have a student that might meet the definition of a Catastrophic
Occurrences student, as described in the answer to Question #1 above, you must register the student on the Catastrophic Occurrences Registry by January 25, 2007. When adding a student through the registration process, indicate Yes on any or all of these technical assistance areas: Student Identification, IEP and Programming, and/or Qualifications of Personnel. Your request will receive follow-up by a CIRCUIT Consultant. If you answer No to all of the technical assistance areas, you will be prompted to specify the technical assistance you utilized in lieu of a CIRCUIT Consultant.
4.  What are the funding considerations when reimbursing Catastrophic Occurrences costs?
For students who meet the definition of a Catastrophic Occurrences student as described in the answer to Question #1 above, reimbursement is available fully for the first $15,000 of allowable costs, 80 percent for any amounts up to $50,000, and 50 percent up to $100,000. Reimbursements are calculated after all revenue offsets are applied, including all Medicaid and at least a per student average amount of Title VI-B. Remember that a student’s Catastrophic Occurrences costs must meet a minimum threshold of $15,000 AFTER all offsets have been applied. If a student incurs reimbursable costs of $20,000 and has offsets of $6,000, the student is not eligible to be claimed for cost reimbursement.
5.  How does the spending offset for Title VI-B work?

For each Catastrophic Occurrences claim, the district must offset at least the per student average amount of Title VI-B. The average is derived by dividing the December 1, 2006 school age child count into the 2006-07 Title VI-B budget. This average amount can be found under “Financial Information” in each district’s 2006-07 demographic profile located on the Special Education website. Districts are NOT required to exhaust all Title VI-B funds before making a claim.

6.  I understand that Medicaid reimbursements must be included as an offset for my Catastrophic Occurrences claim. How does the Medicaid offset work?

The Medicaid offset, much like the Title VI-B offset, reduces the amount of

Catastrophic Occurrences reimbursement you will need for a particular student. (In some cases, the amount of Medicaid you receive might reduce the student’s overall cost below the required $15,000 minimum threshold.) Districts are expected to vigorously pursue Medicaid reimbursements for Catastrophic Occurrences students, particularly when the student is in need of personal health care assistance for activities of daily living and for nursing care. 

If you are incurring costs that you anticipate receiving Medicaid for, you would show these costs as part of the Student Cost on the Registry site. The Medicaid offset line should show the amount you anticipate receiving through the end of the 2006-07 fiscal year. Your Medicaid estimate should include reimbursements expected only through June 30, 2007.

7. Can my district be reimbursed for the Medicaid match paid for a Catastrophic Occurrences student?

Yes. Itemize this amount on the Related Services Costs tab as an “Other Related Services” cost. Make sure the amount claimed is only the match for the amount of Medicaid reimbursement included as an offset.
8. What if I have no Medicaid reimbursement as a Catastrophic Occurrences spending offset?

If no Medicaid offset is shown on the Catastrophic Occurrences Registry, we will make the assumption that the student is not Medicaid-eligible and that the district has verified this ineligibility. We will verify that districts have pursued all necessary avenues for assisting the student in obtaining Medicaid eligibility.
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